Bursa'nın İskender Kebabı yada döneri oldukça lezzetli bir et yemeği.
İskender, adını Bursa'nın Kayhan Çarşısında işletmecilik yapan İskender adında
bir restoran sahibinden almış.
Her yemeğin
bir hikayesi vardır. İskender kebabı'da bu yemeklerden biri. Hiç düşünmeyiz
yediğimiz yemeklerin nereden ve nasıl geldiğini yada onları ilk kimin
yaptığını. Pek çok yemeğinde kim tarafından yapıldığı bilinmez aslında.
İskender Kebabı ise bu yemeklerden biri değil. İlk olarak Bursa'nın Kayhan
çarşısında yapılmaya başlanmış. Mehmetoğlu İskender adında bir işletmeci
yapmaya başlamış bu kebabı ilk olarak.
İskendar kebabının serüvenini öğrenmek için halen bu işi yapan
Mehmetoğlu İskender'in torunlarının yanına gittim. Bursa'daki dükkanlarından
sonra İstanbul'da ikinci şubesi açan bu aile işletmesi, Kadıköy rıhtımında
İskender İskenderoğulları adında bir restorant'da hizmet veriyor. Şu anda
dükkanın işletmesi İskender beye ait. İlk dükkanlarının açılış tarihini tam
olarak bilmediğini söyleyen İskender bey, net bir tarih veremeyeceğini söyledi.
İskender bey ilk olarak iskender kebabının ortaya çıkış hikayesini
anlatırmısınız?
Rahmetli
İskender dedemin bir dükkanı vardı Bursa'da. Orada koyunu, kuzuyu pişiriyorlarmış
bildiğimiz düz zeminde kuzu çevirme gibi. Dedem çarşının içinde olduğu için
demir işleri yapan komşularıyla konuşarak aynı sistemde bir şeyi ayakta
kullanmak istediğini söylemiş. Hayvanı komple asamadıkları için et parçalarını
birleştirip asmaya başlamış. O bölgede herkes de dedemi tanıdığı için
İskenderin dönen kebabı demişler buna. Bildiğimiz et döner de buradan gelir
işte.
Döner ismi de buradan gelmiş yani?
Tabi.
Sonradan yok Kastamonu'dan çıktı diyenler oldu bir ara ama yalan. İskender
Bursa'nın yemeğidir.
Bursa'dan İstanbul'a geldiniz ve burada bir şube açtınız. Nasıl
buldunuz İstanbul'u? Beklediğiniz gibi oldu mu?
Açıkçası ilk zamanlar damak
tadını bulmakta çok zorlandım çünkü İstanbullu alışmış büyükbaş hayvan eti
yemeye. Fakat biz küçük baş hayvan kullanıyorduk iskender'de. Biraz zor oldu ama
en sonunda koyun, kuzu ve dana etlerini karıştırdım. çok beğenildi ondan sonra.
İçim el vermedi komple büyükbaş eti kullanmaya çünkü o zaman iskender olmuyor
gibi geliyordu.
İskender İskenderoğlu
Neden peki?
İnsanların
damak tadı son 40 senede değişti. Küçükbaş hayvan eti midemize dokunmaz. Daha
kolay yakarız ve daha lezzetlidir. Büyükbaş hayvanın yağı, etinin içindedir.
Küçükbaş hayvanın yağı ise derinin bittiği yerde. Bilim adamları bile söylüyor
büyükbaş hayvanın yağını vücudun daha geç yaktığını. Ama insanlar şimdi
tutturmuş büyükbaş dana eti diye. Atalarımız yıllarca büyükbaş yememiştir. Daha
çok toprak sürmek için kullanmışlardır bu hayvanları.
Kullanılan et çok önemli o zaman?
Eti çok iyi
seçmek gerekir. Mesela yeni doğum yapmış koyun yenmez, eti acı olur. Bir sene
doğurmamış hayvanın eti çok daha güzeldir. Çiftleşme zamanı gelen hayvanın eti
de mak makbul değildir.
İyi et için bunlara dikkat edilmesi gerekiyor yani?
Elbette ki
dikkat edilmesi gerekiyor. Bak sana bir olayı anlatayım. Bir dönem Bursa'da
şeker pancarı fabrikası açıldı. Etlerin tadı bozulmaya başladı. Et aldığım
kasaplara gittim sordum soruşturdum. En sonunda bir kanaate vardım. Bu
fabrikadan sonra herkes şeker pancara ekmeye başladı. Bütün tarlalar şeker pancarı
oldu. Hayvanlarda bunların köklerini yediği için ette bozulmalar oldu. Et o
kadar hassas bir şey.
Peki et dışında nelere dikkat etmek gerekir?
Salça ve
yağ çok önemlidir. Piyasada iskender diye salçalı et yedirirler ki etin o kötü
tadını bastırsın diye. Buda mideyi yakar ama bizde etin tadını alırsınız.
İskender Kebabının Patentini almaya düşündünüz mü? Aileden gelen yılların
birikimi söz konusu.
Düşünmez
olur muyum. Yüz bin liradan fazla para harcadık ama Türkiye'de işler öyle
yürümüyor. Kaç kişi mafya gönderdi biliyor musun? Adama patenti bende diyorum
sallamıyor ki. Ne yapayım onlarla mı uğraşacağım. Devletin umurunda değil. Sahip çıkan
yok. Bizim Bursa'daki dükkanımız bir zamanlar Bursa'da en fazla vergi verenler
listesinde ilk yüzdeydi. O kadar fabrikatör var ama vergi veren yoktu. Bir
iskenderci dükkanı fabrikadan fazla iş yapar mı? Ama bizimkisi yapıyormuş o
zaman.
İskender
kebabı Bursanın küçük bir dükkanından çıkarak şehrin tanıtımına büyük bir katkı
yapmış. İstannbulda sayısız Bursa iskendercisini görmeniz mümkün. Normalde
iskender sevmeyen biriyim. İskender İskenderoğullarında yediğim iskender kebabı
saf etmiş gibi geldi bana ve gerçekten bayıldım. Bu kadar İyi olabileceğini
düşünmemiştim. Kuru ve bildiğimiz döner parçasından ziyede dışı çok iyi pişmiş
içi ise hafif sulu şekilde hazırlanmış bir et ziyafeti çektim adeta. İskenderin
dönen kebabını yemenizi tavsiye ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder