27 Mart 2015 Cuma

Hamur işleri

Ekmek fırınları ve pastaneler sokaklara yaydıkları o muhteşem kokuları ile insanların dikkatini ilk andan itibaren üstüne çekmeyi başaran ender mekanlardandır. Son dönemlerde merkezi semtlerde açılan bu tür işletmeler genellikle birden çok şubesi olan sermaye sahibi kesim tarafında işletiliyor. Daha küçük ve mahalli semtlerde ise başta Kastamonu’lu işletmeciler olmak üzere daha ufak işletmeler kendine yer buluyor.

İstanbul’da bir çok meslek bazı şehirler ile neredeyse özdeşleşmiştir. Bunlardan biri de daha genel anlamda ifade edersek hamur işleri ile uğraşan Kastamonu’lulardır. Pastanecilik, fırıncılık, yufkacılık gibi mesleklerde Kastamonu’lular çoğunluktadır. Özellikle küçük semtler pek çok Kastamonu’lunun diğer esnaflardan farklı olarak eşleri ile birlikte çalıştıklarına şahit olabilirsiniz.  Ekmek fırınlarını genelde Karadeniz’lilerin çalıştırdığını düşünebilirsiniz fakat ekmeği yapan yani un'un ekmek haline gelmesini sağlayanlar çoğunlukla Kastamonu’lu ustalardır. 


Foto röportaj

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder