Ekmek fırınları ve pastaneler sokaklara yaydıkları o muhteşem kokuları ile
insanların dikkatini ilk andan itibaren üstüne çekmeyi başaran ender
mekanlardandır. Son dönemlerde merkezi semtlerde açılan bu tür işletmeler
genellikle birden çok şubesi olan sermaye sahibi kesim tarafında işletiliyor.
Daha küçük ve mahalli semtlerde ise başta Kastamonu’lu işletmeciler olmak üzere daha ufak
işletmeler kendine yer buluyor.
İstanbul’da bir çok meslek bazı şehirler ile neredeyse özdeşleşmiştir.
Bunlardan biri de daha genel anlamda ifade edersek hamur işleri ile uğraşan
Kastamonu’lulardır. Pastanecilik, fırıncılık, yufkacılık gibi mesleklerde
Kastamonu’lular çoğunluktadır. Özellikle küçük semtler pek çok Kastamonu’lunun
diğer esnaflardan farklı olarak eşleri ile birlikte çalıştıklarına şahit
olabilirsiniz. Ekmek fırınlarını genelde
Karadeniz’lilerin çalıştırdığını düşünebilirsiniz fakat ekmeği yapan yani un'un
ekmek haline gelmesini sağlayanlar çoğunlukla Kastamonu’lu ustalardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder