17 Nisan 2015 Cuma

Hatay künefesi



Hatay şehri Türkiye'nin en fazla sınır kapısı olan illerinden. Bu durum sınır komşusu olduğu Suriye ile olan ticari faaliyetlerinin gelişmesinin yanında yemek kültürlerinin de birbirinden etkilenmesinde önemli bir rol oynamış. Künefe tatlısının da bu etkileşimin bir parçası olduğu söyleniyor.  

Hatay, yemek kültürü bakımından Türkiye'nin en zengin illerinden bir tanesi. Özellikle Suriye'nin Halep şehri ile olan bağları oldukça güçlü. Sınır kapılarında iki taraflı olarak rahatça girilip çıkılabilmesi, başta yemek kültürü olmak üzere çok sayıda alışkanlığın birbirine karışmasına olanak sağlamış. Bu yüzden Hataylıların pek çoğu Suriye'nin yemek kültürüne yakın. Aslında İstanbul'daki Suriyelilerin lokantalarına gittiğiniz vakit servis edilen yemeklerin hemen hemen her birinin bizim damak tadımıza uygun olduğu görülür. Hatta bire bir aynı olan bazı yemekler de mevcut. Hataylı künefe ustası Tevfik Akar, künefenin de Hatay topraklarına Halep topraklarından geldiğini iddia ediyor. 


                                                       Tevfik Akar

Tevfik usta İstanbul'un her yerinde künefe satılırken özellikle Hatay künefesi diye belirtiliyor. Hatay künefesi nereden geldi?

Tevfik usta: "Vallahi benim bildiğim künefe aslında Halep'ten gelme. Ama biz onlardan daha iyi yapmışız. Onlar bizim kadar ticarete de dökememişler işi. Biz bunu bir meslek haline getirdik. Bu yüzden hep künefenin daha iyi olması için uğraştık."

Ne gibi mesela?

Tevfik usta: "Ben yıllarca künefeci dükkanımda daha iyi lezzetleri nasıl çıkarırım da insanlar beğenir diye uğraş verdim. Peyniri nasıl daha lezzetli yaparım diye uğraştım. Emekli oldum ama şimdi de oğlum işletiyor. O uğraşıyor şimdi de."


                                               Tel kadayıf yapılıyor

Peki iyi künefe için en önemli şey nedir?

Tevfik usta: "Peyniri, tereyağı ve hamuru çok önemli. Ama peynir en önemlisi diyebilirim. Her peynirden künefe olmaz. Bir kere yaparsınız ama ikincisine kimse gelip almaz. Bir de hamuru yani kadayıfını kıvamında pişirmek önemli. Bunu da en iyi Hataylılar yapar. Zaten Hatay deyince Künefe gelir insanların aklına sonrada diğer yemekleri."

Künefe özellikle kebapçılarda bulunan bir tatlı çeşidi. Menülerde özellikle Hatay künefesi olarak yazılırken, bazı mekanlarda özellikle Hatay'da meşhur olan firmaların künefeleri servis edilmekte. 


Kadayıfın peyniri yerleştiriliyor

                                                  Kadayıf pişiriliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder