Hatay şehri
Türkiye'nin en fazla sınır kapısı olan illerinden. Bu durum sınır komşusu olduğu
Suriye ile olan ticari faaliyetlerinin gelişmesinin yanında yemek kültürlerinin
de birbirinden etkilenmesinde önemli bir rol oynamış. Künefe tatlısının da bu
etkileşimin bir parçası olduğu söyleniyor.
Hatay,
yemek kültürü bakımından Türkiye'nin en zengin illerinden bir tanesi. Özellikle
Suriye'nin Halep şehri ile olan bağları oldukça güçlü. Sınır kapılarında iki
taraflı olarak rahatça girilip çıkılabilmesi, başta yemek kültürü olmak üzere
çok sayıda alışkanlığın birbirine karışmasına olanak sağlamış. Bu yüzden
Hataylıların pek çoğu Suriye'nin yemek kültürüne yakın. Aslında İstanbul'daki
Suriyelilerin lokantalarına gittiğiniz vakit servis edilen yemeklerin hemen
hemen her birinin bizim damak tadımıza uygun olduğu görülür. Hatta bire bir
aynı olan bazı yemekler de mevcut. Hataylı künefe ustası Tevfik Akar, künefenin
de Hatay topraklarına Halep topraklarından geldiğini iddia ediyor.
Tevfik Akar
Tevfik Akar
Tevfik usta
İstanbul'un her yerinde künefe satılırken özellikle Hatay künefesi diye
belirtiliyor. Hatay künefesi nereden geldi?
Tevfik
usta: "Vallahi benim bildiğim künefe aslında Halep'ten gelme. Ama biz
onlardan daha iyi yapmışız. Onlar bizim kadar ticarete de dökememişler işi. Biz
bunu bir meslek haline getirdik. Bu yüzden hep künefenin daha iyi olması için
uğraştık."
Ne gibi
mesela?
Tevfik
usta: "Ben yıllarca
künefeci dükkanımda daha iyi lezzetleri nasıl çıkarırım da insanlar beğenir
diye uğraş verdim. Peyniri nasıl daha lezzetli yaparım diye uğraştım. Emekli
oldum ama şimdi de oğlum işletiyor. O uğraşıyor şimdi de."
Tel kadayıf yapılıyor
Tel kadayıf yapılıyor
Peki iyi
künefe için en önemli şey nedir?
Tevfik
usta: "Peyniri, tereyağı
ve hamuru çok önemli. Ama peynir en önemlisi diyebilirim. Her peynirden künefe
olmaz. Bir kere yaparsınız ama ikincisine kimse gelip almaz. Bir de hamuru yani
kadayıfını kıvamında pişirmek önemli. Bunu da en iyi Hataylılar yapar. Zaten Hatay
deyince Künefe gelir insanların aklına sonrada diğer yemekleri."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder