Dünya üzerinde yaşayan bütün insanların yaşam koşullarına bağlı olarak gelişen yemek kültürleri bulunuyor. Yemek kültürü olarak dünya genelinde Fransız mutfağı ve aşçıları ön plana çıkarken Türkiye'de ise Bolulu aşçılar yemek yapma konusunda oldukça iddialı.
Bolu ili
adını aşçılık sayesinde Türkiye'ye duyurdu dediğimiz zaman çok da yanlış
söylemiş olmayız. Bolunun Mengen bölgesi bu unvanın kazanılmasında önemli bir
rol oynamış. Bu Ünvan sayesinde 1981 yılıda Bolulu aşçıların da yardımlarıyla
Türkiye'nin ilk ve tek aşçılık okulu olan Mengen Aşçılık Meslek Lisesi
kurulmuş. Türkiye'nin en büyük otellerinden tutun da en küçük semtlerdeki esnaf
lokantalarına kadar her kesiminde Bolulu aşçıları rahatlıkla bulabilirsiniz. Özellikle
insan nüfusunun fazla olduğu daha çok esnaf lokantası diye tabir ettiğimiz ve
ev yemekleri yapan dükkanlarda Bolulu lezzet ustalarına sıklıkla rastlıyoruz.
Eminönü Sirkeci'de bulunan Öz Bolu lokantası sahibi Mehmet Sara ev yemeği yapan
ve esnaf lokantası diye tabir edilen yerlerin kalabalık ve insan nüfüsunun
yoğun olduğu yerlerde açılmak zorunda olduğunu belirtti. Mehmet Sara bunu şu
şekilde açıkladı: Bir kebapçı istediği her yerde kebap işini yapabilir çünkü et
günlerce dolapta kalsa bişey olmaz. Ev yemeklerinin ise günlük tüketilmesi
gerekiyor bu yüzden de mecburen insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde
açılması gerekiyor. Bu tür kalabalık yerlerde genellikle esnafların yoğunlukta
olduğu semtler. Mehmet bey bu sebepten dolayı sulu yemek yapan lokantaların iş
yapmaması durumunda çok fazla ayakta kalamadığını belirtti. Yenmiyen yemek çöpe
gitmek zorunda kalınca ustaların oldukça marifetli olması gerekiyor. Bolulu
ustalar ise işte tam olarak burada devreye giriyor.
Mehmet Sarı
Sulu yemek
yapılan bu tür lokantalara gitmişseniz çok sayıda yemeği karşınızda görünce
sayısız kere hangisinden yesem acaba diyerek kararsızlık yaşamışsınızdır. Hangi
yemeği yerseniz yeyin bir diğeri kalır aklınızsa. Üsküdar'daki yine bir Bolu
lokantasına gittim ve Bolulu şef aşçı Kemalettin Sezginer ile Bolulu ustalar
hakkında konuştuk. Bolulu ustaların genellikle her türlü yemeği yaptığını ve
bunun onların en büyük özelliklerinde biri olduğunu söyledi. Özellikle esnaf
lokantalarında yetişen ustaların daha deneyimli olduklarının altını çizdi.
Şimdiki gençlerin lüks otellerde bu mesleği öğrenmeye çalıştığını fakat o tür
yerlerde kendilerini geliştirme imkanı bulamadıkları söyledi. Otelerde ve lüks
retorantlar gibi yerlerde zeytiyağlıyı, tatlıyı, tuzluyu her bir türü ayrı ayrı
ustalar yapıyor. Bizim gibi esnaf lokantalarında ise her yemeği yapmak zorunda
kalıyorsun. Buda aşçılığınızı daha ileri seviyelere taşıyor. Kemalettin bey
gençlerin esnaf lokantalarında piştikten sonra büyük otellerde çalışmasının
onların gelişimi için daha iyi olacağını belirtiyor.
Kemalettin Sezginer
Yediğimiz yemeği ayrı bir inceleriz. Tat bizim için çok önemlidir. İskoç yazar James Boswell, canlılar arasında yanlızca insanların yemek pişirebildiğine ve iştah acıcı bir sofra kurabildiğini söylemiş. Fakat yemek konusunda bazı insanların daha bir meziyetli olduğu aşikar.
Multimedya Haber
Titanium Bike-Racing - Racing, Cycling,
YanıtlaSilThe Tritan-powered titanium bike weighs more than an ounce. Its weight titanium drill bits weighs a few pounds, but the titanium pots and pans handlebars are comfortable. At raft titanium the titanium mens rings back of titanium element