3 Nisan 2015 Cuma

Bolulu lezzet ustaları


Dünya üzerinde yaşayan bütün insanların yaşam koşullarına bağlı olarak gelişen yemek kültürleri bulunuyor. Yemek kültürü olarak dünya genelinde Fransız mutfağı ve aşçıları ön plana çıkarken Türkiye'de ise Bolulu aşçılar yemek yapma konusunda oldukça iddialı.

Bolu ili adını aşçılık sayesinde Türkiye'ye duyurdu dediğimiz zaman çok da yanlış söylemiş olmayız. Bolunun Mengen bölgesi bu unvanın kazanılmasında önemli bir rol oynamış. Bu Ünvan sayesinde 1981 yılıda Bolulu aşçıların da yardımlarıyla Türkiye'nin ilk ve tek aşçılık okulu olan Mengen Aşçılık Meslek Lisesi kurulmuş. Türkiye'nin en büyük otellerinden tutun da en küçük semtlerdeki esnaf lokantalarına kadar her kesiminde Bolulu aşçıları rahatlıkla bulabilirsiniz. Özellikle insan nüfusunun fazla olduğu daha çok esnaf lokantası diye tabir ettiğimiz ve ev yemekleri yapan dükkanlarda Bolulu lezzet ustalarına sıklıkla rastlıyoruz. Eminönü Sirkeci'de bulunan Öz Bolu lokantası sahibi Mehmet Sara ev yemeği yapan ve esnaf lokantası diye tabir edilen yerlerin kalabalık ve insan nüfüsunun yoğun olduğu yerlerde açılmak zorunda olduğunu belirtti. Mehmet Sara bunu şu şekilde açıkladı: Bir kebapçı istediği her yerde kebap işini yapabilir çünkü et günlerce dolapta kalsa bişey olmaz. Ev yemeklerinin ise günlük tüketilmesi gerekiyor bu yüzden de mecburen insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde açılması gerekiyor. Bu tür kalabalık yerlerde genellikle esnafların yoğunlukta olduğu semtler. Mehmet bey bu sebepten dolayı sulu yemek yapan lokantaların iş yapmaması durumunda çok fazla ayakta kalamadığını belirtti. Yenmiyen yemek çöpe gitmek zorunda kalınca ustaların oldukça marifetli olması gerekiyor. Bolulu ustalar ise işte tam olarak burada devreye giriyor. 

                                                     Mehmet Sarı

Sulu yemek yapılan bu tür lokantalara gitmişseniz çok sayıda yemeği karşınızda görünce sayısız kere hangisinden yesem acaba diyerek kararsızlık yaşamışsınızdır. Hangi yemeği yerseniz yeyin bir diğeri kalır aklınızsa. Üsküdar'daki yine bir Bolu lokantasına gittim ve Bolulu şef aşçı Kemalettin Sezginer ile Bolulu ustalar hakkında konuştuk. Bolulu ustaların genellikle her türlü yemeği yaptığını ve bunun onların en büyük özelliklerinde biri olduğunu söyledi. Özellikle esnaf lokantalarında yetişen ustaların daha deneyimli olduklarının altını çizdi. Şimdiki gençlerin lüks otellerde bu mesleği öğrenmeye çalıştığını fakat o tür yerlerde kendilerini geliştirme imkanı bulamadıkları söyledi. Otelerde ve lüks retorantlar gibi yerlerde zeytiyağlıyı, tatlıyı, tuzluyu her bir türü ayrı ayrı ustalar yapıyor. Bizim gibi esnaf lokantalarında ise her yemeği yapmak zorunda kalıyorsun. Buda aşçılığınızı daha ileri seviyelere taşıyor. Kemalettin bey gençlerin esnaf lokantalarında piştikten sonra büyük otellerde çalışmasının onların gelişimi için daha iyi olacağını belirtiyor.


                                               Kemalettin Sezginer


Yediğimiz yemeği ayrı bir inceleriz. Tat bizim için çok önemlidir. İskoç yazar James Boswell, canlılar arasında yanlızca insanların yemek pişirebildiğine ve iştah acıcı bir sofra kurabildiğini söylemiş. Fakat yemek konusunda bazı insanların daha bir meziyetli olduğu aşikar.            

Multimedya Haber   


1 yorum:

  1. Titanium Bike-Racing - Racing, Cycling,
    The Tritan-powered titanium bike weighs more than an ounce. Its weight titanium drill bits weighs a few pounds, but the titanium pots and pans handlebars are comfortable. At raft titanium the titanium mens rings back of titanium element

    YanıtlaSil